Budapest

I december 2019 gik årets juletur til Ungarn, nærmere betegnet til Budapest. Vi havde fem overnatninger i byen. Man kunne godt have brugt flere dage end det på at udforske byen men vi blev dog hurtigt mættede af de mange oplevelser og smukke bygninger, så vi har besluttet at juleturene fremadrettet bliver max. fire overnatninger. Så vil vi hellere vende tilbage en anden gang, men mere om det senere.

  • Hotel
    Vi boede på The Three Corners Hotel Art. Det ligger forholdsvist centralt, men dog i en stille gade. Ideelt når man vil kunne gå til det meste i byen, men også gerne vil have ro om natten. Hotellet er et småt, men virkelig godt. Med en pris på ca 500dkk. pr nat for to personer inklusiv morgenmad, kan man ikke forlange mere. Sengene er fine, ikke for bløde og ikke for hårde. Vores værelse lå på anden sal, på hjørnet, med udkig til bistroen på den anden side samt den stille gade. Værelset var ikke stort, ca. 20 m2 men ganske fint til vores behov.Hotellet er rent og den daglege rengøring er tilfredsstillende.

Hotellet har en “Honesty bar” hvor drikkevarer og snacks står frit tilgængeligt døgnet rundt. Man stoler  på at folk er ærlige og udfylder en seddel med det man har taget og afleverer i receptionen, som er døgnbemandet. Super fint system. Personalet taler i øvrigt fint engelsk.

Morgenmaden var helt okay. Med ungarske spegepølser, ost, yougurt, müsli, forskellige små brød, toastbrød, dagens wienerbrød, honning, nutella, marmelade, kaffe, te, kakao, juice mm. Derudover lidt kedelig røræg, og forskelligt med pølser eller bacon afhængigt af dagen. Alt i alt helt udemærket, til at starte dagen på.

Der er en lile lounge med spil og elkedel med kaffe og te, på første sal. Den nåede vi dog ikke at benytte. Der er også en sauna i kælderen som vi heller ikke nåede at bruge.

Alt i alt et super fint lille hotel i gåafstand til de fleste seværdigheder; fem minutter til lufthavnsbussen, metroen og sporvognen(mere om dem nedenunder) fem minutter til den store markedshal, seks minutter til Vaci gaden (Shoppinggaden), 11 minutter til Gellert badet og 18 minutters gang til Skt. Stephans Basilika.

  • Lufthavnstransfer
    Vi havde ikke planlagt på forhånd  hvordan vi kom fra lufthavnen og ind til Budapest. I følge google maps var der forskellige valgmuligheder. Vi valgte Bus 100E som kørte med korte intervaller fra lufthavnen. Med en pris på ca. 20 kr. pr. person, syntes vi at det var fint. Turen til centrum tog ca. 45 minutter, og vi stod af fem minutters gang fra vores hotel. Så det valgte vi til begge veje.
    Vi købte billetterne i en automat i lufthavnen og ved stationen hvor vi stod på på vej hjem. Billetterne blev stemplet af en flok ansatte, ved stoppestedet, før man gik ind i bussen. Der var lidt proppet i bussen da vi skulle tilbage til lufthavnen, så der skiftedes vi til at sidde og stå, men man kunne jo have ventet og taget den næste, hvis man turde håbe på bedre plads der.
  • Spisesteder
    Budapest er en billig by at spise i. Selv da vi spiste dyrest, den sidste aften var det væsentlig billigere end det havde været i Danmark for tilsvarende. Dog forventer ungarerne en del drikkepenge 10-20% hvis det ikke er inkluderet i prisen som et fast pålagt servicegebyr.

    • Mátyás Pince (Mathias’ kælder): Som det første er jeg nødt til at nævne det sidste sted vi spiste, for det var intet mindre end fantastisk. Man kommer ind i stueplan, i et lidt forladt ( i hvert fald den onsdag vi var der), lokale med borde og stole. Her blev vi mødt af en dame der tog vores jakker og førte os ned i kælderen. Og her begynder stemningen. Flotte gamle lokaler med båse og udsmykning. Vi bliver ført videre ind i et stort lokale med båse med borde langs den ene væg og så ellers små og store borde som på en normal restaurant. Der er gammel udsmykning overalt, som jeg dårligt kan beskrive, se hellere billederne her. Flotte glaslofter og en fantastisk stemning mellem både kunder og personale.

      På en lille forhøjning står et firmands orkester og spiller på violin, bas og en xylofon-agtigt ting. Det er lige tilpas lydstyrke, uden at være generende højt. Den ene violinist går lidt rundt og spille blandt bordene. De virkede som om der forventedes drikkepenge, men det gav vi også glædeligt til musikerne før vi gik. Det var så dygtige og smilende.Derudover kom der også et flot par og dansede til flere numre, i forskelligt ungarsk tøj. Priserne var det “dyreste” vi havde set hele ugen, de steder hvor vi havde spist. De billigste menuer( og man kunne kun få menuer) lå på 10.000 HUF Ca. 225kr, for 3 retter. https://www.kajahu.com/i endte med at bruge 26.000 HUF. Et helt vildt tal, men man havde givet det dobbelte uden at blinke herhjemme for en tilsvarende standart og stemning.

      Vi valgte hver vores menu, begge med en ungarsk Gullasch til forret. Det smagte så lækkert. Ungarsk gullasch er i Ungarn ikke en stuvning som vi kender den herhjemme, men en lækker supper, med fantastisk smag og det mest møre oksekød. Min kæreste fik en ungarsk ret med fyldt perfrugt mm, han var godt tilfreds. Jeg fik en wienersnitzel, der var udemærket, med lidt anderledes tilbehør end vanlig. Til dessert fik min kæreste pandekage med flamberet chokoladesauce det blev anrettet og antændt ved bordet. Imens fik jeg kastanjemousse med spødt fyld og noget kageagtigt i. Det lyder mærkeligt, men smagte helt vildt godt.Husk at bestille bord, vi fik vores hotel til det. Vi vender helt sikkert tilbage til Mátyás Pince næste gang turen går til Ungarn.  http://www.matyaspince.eu/

    • KAJAHU FoodTogether: Den første aften i Budapest skulle vi bare lige finde et sted at spise. Det var lørdag aften og der var mange mennesker overalt i en af de store shoppinggader. Så vi søgte lidt væk fra den og stødte i en sidegade på KAJAHU. Der så ud til at være plads til os så vi gik ind, og blev mødt af en tjener der guidede os til et bord. Indbygget i bordpladen ud for hver plads var en skærm og tjeneren forklarede at det var denne man skulle bestille sin mad på, og beslutte sig for betalingen til sidst. På skærmen var en række menuer hvor man kunne finde meget forskellig mad og drikke. Man kunne tilføje kommentarer og tilpasse maden. 30 sekunder efter at jeg havde sendt min bestilling kom tjeneren med drikkevarene, og inden længe også med maden.

      Jeg fik en mexikansk quesadilla med sød kartoffelfritter til, som var lidt brændt i bunden men okay, og kæresten valgte en burger med rodfrugter til. Det var ikke mad af vild kvalitet men det smagte godt, og var ret billigt. Vi spiste begge to med drikkelse for ca. 180 dkk.Det er et sjov og moderne koncept. På restauranten stod en DJ og spillede musik, der dog var lidt høj. Man kunne på skærmen i  bestille forskellige daligvarer som så ville blive pakket mens man spiste. Lidt smart, lidt fjollet.
      https://www.kajahu.com/